Ga naar de inhoud

Eerste keer hout kloven

Voor alles moet een eerste keer zijn, wordt wel eens gezegd. Ik ben het daar niet helemaal mee eens… maar wat hout kloven betreft wel. Ik had nog niet eerder met een bijl op een stuk boom ingehakt. Dus.. daar moest verandering in komen.

Toevallig hadden we het plan om onze half verotte berkenboom om te laten zagen. Toen de zager kwam, heb ik ‘m gevraagd of ik het hout mocht bewaren. Daar was de zager het mee eens, dus eindelijk had ik dan het brandhout om te kloven. Uiteraard met de achterliggende gedachte het uiteindelijk in eigen houtkachel te gooien.

In deze video laat ik je onder andere zien welk gereedschap er bij komt kijken. Dat kan ik trouwens nu ook direct wel vertellen, je hebt een kloofbijl nodig (3 kg) en een simpele handbijl (ook wel ‘keukenbijl’ genoemd, geen idee waarom…). Daarna is het gewoon domweg hakken geblazen. Veiligheid gaat voor alles, maar in principe kun je hiermee niet veel verkeerd doen. Gewoon beetje nuchter blijven en niet met de bijl op je zelf inhakken natuurlijk!

Zwaar werk

Ik kan je nu al wel vertellen, het is best zwaar werk. Dus denk niet dat je even in een dag een hele boom wegklooft. (Nou ja, of denkt het wel, en komt bedrogen uit, wat jij wil). In mijn geval heb ik het zo bedacht, iedere dag een rondje, dan blijft het leuk. En, oh ja, wacht niet te lang met kloven, het hout schijnt dan taai te worden. Dat is niet goed voor de kloverij. Ik heb dat zelf nog niet ondervonden, omdat ik nog niet zo lang gewacht heb.

Ben je nou een groot fan van klus-achtige video’s, check dan ook eens deze video. Ik ben geen topklusser, maar je kunt dan op z’n minst zien.. hoe het niet moet.

Klusweekend en Veluwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *